reklam

6 Temmuz 2014 Pazar

BORÇLER SİLİNİYORMU .HABERİN DETAYI

2014 Vergi Afları - Borç Affı - Bağkur, SSK ve SGK Affı Ne Zaman? Torba Yasa'da Son Durum Nedir?

2014 Vergi Afları - Borç Affı - Bağkur, SSK ve SGK

2014 Vergi Afları - Borç Affı - Bağkur ve SSK, SGK Affı Ne Zaman? Torba Yasa'da Son Durum! SGK Borcu Sildirme, SGK prim sildirme, MTV borç sildirme, MTV Vergi Borcu Affı, Trafik cezası sildirme, Vergi afları 2014, SGK Borcu Sildirme, SSK Affı ne Zaman, Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor...

2014 Vergi Afları - Borç Affı - Bağkur ve SSK, SGK Affı Ne Zaman? Torba Yasa'da Son Durum! SGK Borcu Sildirme, SGK prim sildirme, MTV borç sildirme, MTV Vergi Borcu Affı, Trafik cezası sildirme, Vergi afları 2014, SGK Borcu Sildirme, SSK Affı ne Zaman,  Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor...
2014 yılında çıkması planlanan Torba Yasa ile ilgili son bilgilere hurriyet.com.tr üzerinden ulaşabilirsiniz... Bir çok insanın merak ile beklediği Torba Yasa meclise ne zaman giriyor?
2014 Vergi Afları - Borç Affı - Bağkur ve SSK, SGK Affı Ne Zaman? Torba Yasa Hazırlandı mı?
Hükümet, torba yasasını hazırladı. Bir çok düzenleme içeren bu torba yasada büyük bir verdi affı daT geliyor. SGK'dan MTV bırcna kadar tüm borçalrda düzenleme, indirim ve af uygulanıyor. Torba kanuna çoğu vergi alacaklarına yönelik kapsamlı bir af maddesi eklerken yapılandırılacak borç 100 milyar TL'yi aşıyor.
HÜKÜMET, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, tüm borçlularıyla barışıyor. Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve dün itibariyle Meclis’e gelen dev af paketinde, vergiler, SGK primleri ve idari para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme faizlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor. Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE’ye göre yeniden yapılandırılıyor ve 18 aya kadar ödeme imkanı getiriliyor. Sigara cezaları dışında kalan ve 120 TL’nin altındaki idari para cezaları ise siliniyor. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından Meclis’e sevk edilen düzenlemede, silinecek borçlar şöyle sıralandı:
VERGİLER DE KAPSAMDA
30 Nisan 2014’ten önceki dönemlere vergi borçları, gecikme faizi ve gecikme zamları yeniden yapılandırılıyor. Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan alacaklara kanun yasalaştıktan sonra TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. Kesilmiş olan vergi cezalarının ödenmemiş kısmının da TÜFE/ÜFE hesaplaması yapıldıktan sonra, yüzde 50’si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden de vazgeçilecek. Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek.
İKİ TAKSİT AKSATILABİLECEK
Düzenleme ile amme alacağı doğmuş bulunan gelir, kurumlar, gelir stopaj, kurumlar stopaj, KDV ve ÖTV ceza ve gecikme zamları kapsamda olurken, mükellefler bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde borçlarına ilişkin taksitlerden yararlanma haklarını kaybedecekler.
18 TAKSİT UYGULAMASI GELİYOR
Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksitte ödeme yapabilecekler. Bu kapsamda 6 taksit için yüzde 1,05, 9 taksit için yüzde 1,07, 12 taksit için yüzde 1,10, 18 taksit için yüzde 1,15 katsayısı uygulanarak ödeme yapacaklar. Taksitler 2’şer aylık taksitler halinde ödenecekler.
120 LİRANIN ALTINA AF
Yeniden yapılandırma ile trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Sigara cezaları dışındaki trafik cezaları ya da kabahatler yasasına göre yazılmış ancak tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki cezalar gönderilmeyecek. Bu arada 12 liranın altındaki karayollarındaki geçiş ücretlerinden de tebligat yapılmayarak vazgeçiliyor. Yine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun kapsamında 2007 yılı öncesinden kalan alacaklardan 50 lirayı aşmayan asli alacak ile aslı ödenmiş feri alacaklardan da tutarı 100 lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçiliyor.Şirketlere de önemli bir destek geliyor. Kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında getirilen düzenleme ile yüzde 3 vergi beyannamesi verilmesi halinde çözüm getiriliyor.
SGK’DA TÜM BORÇLAR YENİDEN YAPILANACAK
2014 Nisan ayından önce tahakkuk eden sigorta pirimi, emeklilik, keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminde gecikme faizleri silinecek. Ana para TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. SGK idari para cezaları da yeniden yapılanacak. Borçta yeniden yapılanma için başvuru süresi, borcun türüne göre 3-4 ay olacak. Ödemeler 18 eşit takside kadar yapılabilecek. 2011’deki  aftan yararlanan, yeni af için başvurabilecek. Borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayanlar, yeniden yapılandırma kapsamına girdikten sonra hizmet alabilecek.
Hükümet Meclis’teki torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi eklemeye hazırlanıyor. Böylece 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri kapsam dahilinde.
AF MADDESİ EKLENECEK
Son yılların en kapsamlı af paketi için düğmeye basıldı. Son dakikada bir değişiklik olmazsa, önceki gün meclise sevk edilen torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi eklenecek.
100 MİLYAR TL'Lİ AF
Hürriyet'in haberin göre; Afla yeniden yapılandırılacak borcun toplam büyüklüğü 100 milyar TL’yi aşıyor. 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri de af paketinin kapsamı dahilinde. Pakete hangi borçların gireceği ve ne kadarlık bir faiz silmesi yapılacağı konusunda son sözü, Başbakan Tayyip Erdoğan söyleyecek.
KAMU BORÇLARININ DÜZENLEMESİ DE VAR
Meclise sevk edilen tasarıda, kamu borçlarında faizlerin silinmesi ve yeniden yapılandırılmasına ilişkin sınırlı bazı düzenlemeler var. Bunların başında da genel sağlık sigortası prim borçları yer alıyor.
GELİR TESPİTİ YAPMAYANLARA EK SÜRE
Tasarıya göre, bugüne kadar gelir testi yaptırmayanlara yasanın çıkmasından sonra 3 aylık yeni bir hak verilecek. Genel sağlık sigortası prim borçlarını ödemeyenlere de yeni bir imkan tanınacak. Söz konusu kişiler 4 ay içinde başvurursa, borçlarının faizleri silinecek ve bu borçlar 12 ayda ödenecek şekilde yeniden yapılandırılacak. 2013 yılı veya önceki bir tarihe ilişkin ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergi borçlarında borç asılları 100 lirayı aşmayanların tahsilinden de vazgeçilecek.
BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK
Ancak kamu borçlarına getirilecek af düzenlemesinin bununla sınırla kalmayacağı öğrenildi. SGK’nın sigorta prim alacağının 75 milyar TL, Bağ-Kur prim alacağının 28 milyar TL, Genel Sağlık Sigortası Prim alacağının da 11 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. İşsizlik sigortası primi, idari para cezası, damga vergisi, asgari işçilik fark primlerinin de eklenmesiyle rakam 110 milyar TL’ye yaklaşıyor. Tüm bu alacak paketi için de, tek maddelik bir düzenleme hazırlığı yapılıyor.
FAİZ SİLİNECEK ANA PARA TAKSİTLENDİRİLECEK
SGK’nın alacaklarında faizi silecek ve ana para ödemesini taksitlere bağlayacak düzenlemede, 2008 yılı örneği akla geliyor. 2008 yılında çıkarılan yasal düzenlemeyle, borcun faizinin yüzde 85’ine kadarlık bölmü silinmişti. Düzenlemeyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından, AKP’li milletvekillerinin önerge vererek konuyu meclise taşıması planlanıyor. Af maddesi son dakikada bir değişiklik olmazsa, taşeronluğu içeren torba kanun tasarısının maddelerine eklenecek ve temmuz ayından önce yasalaşacak. Yaz aylarında da uygulamaya girecek. Yasal düzenlemenin çıkmasının ardından, vatandaşlara başvuru için 3 aylık gibi bir süre tanınabileceği vurgulanıyor.
Türkiye’de her 2 veya 3 yılda biriken kamu alacaklarına yönelik bir yeniden yapılandırma yapılıyor. Bürokrasinin dönem dönem karşı çıktığı yeniden yapılardırmaların sonuncusu 2011’de 6111 sayılı kanunla yürürlüğe girmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder